czwartek, 2 sierpnia 2012

Dalej kulinarnie.

A ja dalej robię przetwory. W tym roku ogórki pięknie obrodziły na działce u moich rodziców więc kisze i robię sałatki.

Pochwale się kilkoma przepisami pierwszy z nich to przepis mojej mamy na mizerię  "na oko" ;) (jak to mówi moja mama).

 Prosta mizeria do słoiczków na zimę.
obrane, pokrojone, przyprawione, odstawione

zielone ogórki, 
sól,
pieprz, 
ocet,   
koper, 
ziarenka gorczycy

Obieram zielone ogórki (najlepiej duże) i kroję w plastry do 4 litrowego garnka tak aby był pełny, następnie dodaję  2 łyżki  soli, pieprzu czarnego do smaku, delikatnie mieszam by sól dotarła wszędzie, odstawiam na 2-3 godziny i jeszcze 2 razy mieszam, następnie 3-4 łykami octu zakwaszam ogórki, mieszam i odstawiam na tyle by przygotować słoiczki.
przygotowane do zagotowania
Na dno słoiczka daje małą gałązkę kopru, 3-4 ziarenka białej gorczycy, mały ząbek czosnku (ale nie koniecznie ja ostatnio nie dawałam bo nie miałam).
Przekładamy wszystkie ogórki do słoików zostawiając około 1.5 cm od góry by na koniec  zalać sokiem który puściły ogórki. 
Pasteryzuję 20 minut.

po zagotowaniu


Zimą odcedzam dodaję odrobinę szczypiorku czy małą cebulkę, śmietanę lub jogurt i mniam sałatka do obiadku gotowa.







Kolejny przepis to ogórki po grecku, w sieci jest kilka wersji a moja jest taka.
przygotowane słoiczki

Ogórki po grecku

ogórki w dowolnej ilości
cebula,
marchew, 
nać selera i pietruszki
koper zielony, 
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz, 
ziarnka gorczycy białej

już zagotowane
Ogórki kroje w plastry na grubość około 0,5 cm. Do przygotowanych słoików  na dno układam gałązkę selera, pietruszki, kopru, 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, listek laurowy, ziele angielskie2 ziarnka pieprzu, kilka ziaren gorczycy.



Zalewa:
2,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
Zagotować i zalewać na gorąco słoiczki. 
Pasteryzuje około 15-20 od zagotowania. 

Mniam bardzo mi posmakowały w zeszłym roku.

A trzeci przepis to moje tegoroczne odkrycie, bardzo mi posmakowały bo musiałam od razu spróbować czy warto go robić. Na dodatek to też bardzo łatwy i prosty przepis takie właśnie lubię.


Ogórki z koprem


4 kg ogórków
1 kg cebuli
1,5 szklanki posiekanego zielonego kopru
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
 

Ogórki i cebublę należy pokroić w plastry, dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić na 4 godziny. Po tym czasie przełożyć do słoiczków i zagotować. Pasteryzuje 15 minut.

Miłego "przetwarzania" ogóreczków.


Na koniec jeszcze kilka fotek z ogrodu.




czyżby nadchodziła jesień?

prawie jak sycylijskie ;)











4 komentarze:

  1. Nawłocie,jarzębiny,jeszcze pięknie a już czuje się nadchodzącą jesień:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak już zwiastuny nadchodzącej jesienie w ogrodach

      Usuń
  2. Ogórki wyglądają pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I takie są zachęcam do wypróbowania przepisów.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz.