A ja dalej robię przetwory. W tym roku ogórki pięknie obrodziły na działce u moich rodziców więc kisze i robię sałatki.
Pochwale się kilkoma przepisami pierwszy z nich to przepis mojej mamy na mizerię "na oko" ;) (jak to mówi moja mama).
Prosta mizeria do
słoiczków na zimę.
obrane, pokrojone, przyprawione, odstawione |
zielone ogórki,
sól,
pieprz,
ocet,
koper,
ziarenka gorczycy
Obieram zielone ogórki (najlepiej duże) i kroję w plastry do
4 litrowego garnka tak aby był pełny, następnie dodaję 2 łyżki
soli, pieprzu czarnego do smaku, delikatnie mieszam by sól dotarła
wszędzie, odstawiam na 2-3 godziny i jeszcze 2 razy mieszam, następnie 3-4
łykami octu zakwaszam ogórki, mieszam i odstawiam na tyle by przygotować
słoiczki.
przygotowane do zagotowania |
Na dno słoiczka daje małą gałązkę kopru, 3-4 ziarenka białej
gorczycy, mały ząbek czosnku (ale nie koniecznie ja ostatnio nie dawałam bo nie
miałam).
Przekładamy wszystkie ogórki do słoików zostawiając około 1.5
cm od góry by na koniec zalać sokiem
który puściły ogórki.
Pasteryzuję 20 minut.
po zagotowaniu |
Zimą odcedzam dodaję odrobinę szczypiorku czy
małą cebulkę, śmietanę lub jogurt i mniam sałatka do obiadku gotowa.
Kolejny przepis to ogórki po grecku, w sieci jest kilka wersji a moja jest taka.
przygotowane słoiczki |
Ogórki po grecku
ogórki w dowolnej ilości
cebula,
marchew,
nać selera i pietruszki
koper zielony,
liście laurowe,
ziele angielskie,
pieprz,
ziarnka gorczycy białej
już zagotowane |
Ogórki kroje w plastry na grubość około 0,5 cm. Do przygotowanych słoików na dno układam gałązkę selera, pietruszki, kopru, 2-3 plastry marchwi, plaster cebuli, listek laurowy, ziele angielskie2 ziarnka pieprzu, kilka ziaren gorczycy.
Zalewa:
2,5 szklanki wody
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1 łyżka soli
Zagotować i zalewać na gorąco słoiczki.
Pasteryzuje około 15-20 od zagotowania.
Mniam bardzo mi posmakowały w zeszłym roku.
A trzeci przepis to moje tegoroczne odkrycie, bardzo mi posmakowały bo musiałam od razu spróbować czy warto go robić. Na dodatek to też bardzo łatwy i prosty przepis takie właśnie lubię.
Ogórki z koprem
4 kg ogórków
1 kg cebuli
1,5 szklanki posiekanego zielonego kopru
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
1 szklanka oleju
1 szklanka octu
Ogórki i cebublę należy pokroić w plastry, dodać resztę składników i wymieszać. Odstawić na 4 godziny. Po tym czasie przełożyć do słoiczków i zagotować. Pasteryzuje 15 minut.
Miłego "przetwarzania" ogóreczków.
Na koniec jeszcze kilka fotek z ogrodu.
czyżby nadchodziła jesień? |
prawie jak sycylijskie ;) |
Nawłocie,jarzębiny,jeszcze pięknie a już czuje się nadchodzącą jesień:)
OdpowiedzUsuńtak już zwiastuny nadchodzącej jesienie w ogrodach
UsuńOgórki wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńI takie są zachęcam do wypróbowania przepisów.
Usuń