piątek, 13 grudnia 2019
Zupa rybna.
Do zupy rybnej robiłam kilka podejść i każde było udane ale dopiero przy czwartym razie byłam najbardziej zadowolona i postanowiła podzielić się z Wami moim doświadczeniem. 1 i 2 podejście było z filetów różnych ryb (dorsz, łosoś, mintaj, sola), do tego warzywa (oprócz ziemniaków) i jedną papryczka chilli.
Przy 3 i 4 zastosowałam inną strategię, zaczęłam od ugotowania bulionu rybnego. Przy filetowaniu ryb zostają nam szkielety (głów ryb nie mrożę) i ja co jakiś czas dorzucałam je do zamrażarki i gdy już mam sporą ilość zabieram się gotowanie. W czasie gdy szkielety rozmrażają się, szykuję warzywa i jest to zazwyczaj por, seler, pietruszka, marchew, suszony grzybek, przyprawy sól, pieprz czarny, ziołowy. Całość zalewam zimna wodą i gotuję na około godziny od zagotowania na małym ogniu, by był klarowny. Po przestygnięciu przecedzam i mam bazę, z którą improwizuję, taki bulion idealnie nadaje się do ugotowania ryżu, pęczaku, jako dodatek do ryb mniam, a i warzywa są smaczne z takiego bulionu rybnego. Najczęściej jednak przecedzam, warzywa kroję w kostkę, dodaję rybę ugotowaną w bulionie (czasem na patelni obsmażam delikatnie), smakuje wybornie.
Idą święta więc i czas rybnych potraw, jeśli będzie patroszyli rybki to takie wykorzystanie korpusów będzie idealne, jeśli nie w święta to na później jak znalazł.
Powodzenia i smacznego!
Do miłego Small Megi
Dobry pomysł z tym mrożeniem rybnych szkielecików. Mój mąż lubi zupy rybne i ciągle z nimi eksperymentuje - podpowiem mu Twój przepis :).
OdpowiedzUsuńKoniecznie tak zrób, pozdrawiam
UsuńU mnie rosół wigilijny
OdpowiedzUsuńGłowy z karpia,mleczne, wątroba, śledziona,jakies skrawki.Gotuje najpierw wywar z warzyw z zielem ang.i liściem laurowy. Jak warzywa są w miarę miękkie dodaje w/w skladniki/głowy od ryb bez oskrzeli i oczu/.wszystko na małym ogniu ok.20 min
Przecedzam całość. Do czystego bulionu kroje trochę marchwi, siekam niektóre części ryby ; kawałek masła i zielona pietruszka i sól oraz pieprz.podaje z grzankami na maśle. Wiem może trochę nieapetycznie to wygląda ale to tradycyjna zupa wigilina i my ją lubimy.
O może ja spróbuję zrobić taką, może nie na wigilię ale na 3 Króli :) pozdrawiam
UsuńU mnie tylko tradycyjny barszcz! Pomyślności w Nowym Roku!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej zupy, jakoś mi z nią nie pod drodze, choć co jakiś czas myślę o niej, jako, że to zupełnie nie znane mi danie, bardzo ciekawi mnie jej smak...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Jakoś zupa rybna to nie moja bajka, co innego makaron z rybą. Mój ulubiony przepis https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ To danie sprawdzi się na wiele okazji- na zwykły obiad, na wizytę gości oraz jest świetną przekąską do pracy Polecam!
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń